Google heeft zijn eerste stappen gezet naar een Online Office Applicatie, Google Apps for your Domain. Vanuit één controlepanel mailen, chatten, je kalender beheren en webpagina’s maken. Welke onderdelen worden binnenkort geintegreerd? Spreadsheets en tekstverwerker lijken me logische onderdelen.
Dat alles gratis, gehost op de servers van Google en gefinancierd met advertenties. Is dit een brutale stap op weg naar een harde concurrentiestrijd om de markt van Microsoft Office? Hoe serieus is Google te nemen?
Ook de produkten van Microsoft zullen steeds meer online gericht zijn. In deze tijd waarin iedereen permanent op internet aangesloten is, is het gesleep en versturen van lokaal opgeslagen documenten in feite achterhaald. Zeker als je met meerdere mensen aan documenten werkt is een online centrale opslag niet meer dan logisch.
Maar is er echt een grote slag van Google te verwachten? Alhoewel het een grote partij is met veel invloed en mogelijkheden, zijn er genoeg redenen om dit te betwijfelen.
- De meeste bedrijven zullen het niet zien zitten dat hun documenten op de servers van Google staan. Hoe veilig zijn de data? Wie heeft er toegang tot de servers? Wie is er aansprakelijk voor verlies of schade aan de data?
- Maar weinig mensen buiten de webontwikkelaars en geeks weten dat Google meer doet dan zoeken. Een aantal weet dat Google ook een gratis email (gmail) heeft.
- De mogelijkheden van de online applicaties zijn op dit moment nog erg beperkt. Natuurlijk zit niemand te wachten op een tweede Word volgepropt met features die 98% van de mensen niet gebruikt. Maar toch zullen de meeste mensen met minder geen genoegen nemen.
- Microsoft staat niet stil en is met bijvoorbeeld Sharepoint Services en Office Live hard aan het werk de mogelijkheden van de standaard office omgeving te ontstijgen.
- Microsoft heeft de markt nog steeds in een ijzeren greep. Een monopolie waar maar weinig bedrijven, instellingen of overheden onderuit komen.
- Veel bedijven zijn nog erg huiverig als het gaat om software waar geen of weinig geld voor betaald hoeft te worden. Je zou zeggen dat ieder bedrijf kosten wil besparen. Maar de gedachte dat iets wat niet duur of zelfs gratis is ook wel niet goed zal zijn zit nog diep geworteld.
- De investeringen die al gedaan zijn in software van de reus uit Redmond zijn enorm. Niemand wil die zomaar aan de kant schuiven.
Als de grote slag van Google voor de office markt – voorlopig – uitblijft, blijven we dan met zijn allen braaf iedere paar jaar de nieuwe versie van Microsoft Office aanschaffen? Of is er meer te verwachten? Ik denk zelf dat er wel ontwikkelingen op stapel staan. Simpleweg vanwege het feit dat na zoveel jaren in de greep van één product van één producent geweest te zijn en een nagenoeg stilstaande ontwikkeling daarvan de behoefte groot is aan vernieuwing. De techniek en mogelijkheden zijn er. De behoefte is er. Dan is het afwachten wie die gaat koppelen. En goed op de markt zet.
- Stel je voor dat je geen software meer hoeft te installeren, maar dat alles online staat.
- Over updates en backups hoef je je niet druk te maken.
- Vanaf elke computer en elke locatie heb je toegang tot je documenten.
- Heen en weer slepen met bestanden via email of usb-sticks en proberen bij te houden wie welke versie heeft hoeft niet meer.
- Live samenwerken aan bestanden, geen probleem.
- Welke vergeet ik nog?
Als je eenmaal de smaak te pakken hebt met online diensten als Gmail, een online feedreader zoals Bloglines of een samenwerkingstool als Activecollab wil je niet meer terug.
Bron: Techcrunch
Ik denk dat je gelijk hebt. Software zal, net als hosting, een ‘uitbestede’ dienst worden.
De grootste belemmering tot nu toe: je moet ALTIJD internet hebben. Stel je voor dat al je bedrijfsdocumenten, je kalender, je contactdetails en je projectgegevens allemaal in on-line applicaties zitten. Stel je dan voor dat je internetverbinding wegvalt…
Inderdaad, dat is nog wel een probleem. En gezien de huidige “stabiliteit” van internetverbindingen zal dat nog wel even zo blijven. Ik ben zelf geen netwerktechneut maar als het lukt om de gewone telefoonlijn en kabeltelevisie van 99,9% uptime te voozien – dat is mijn ervaring tenminste – moet dat uiteindelijk met internet ook lukken. Of is dat wishful thinking? 🙂