Breadcrumbs

Een al heel lang bestaand fenomeen, maar volgens usability guru Jakob Nielsen steeds belangrijker voor website gebruikers: de breadcrumbs.

Breadcrumbs gebruiken een enkele lijn tekst om de lokatie van de pagina in de site hierarchie te tonen. Alhoewel secundair, is deze navigatietechniek in steeds grotere mate nuttig voor gebruikers Jakob Nielsen

Toeval wil dat ik net op de re-align van deze website deze broodkruimeltjes toegevoegd heb. Voor een relatief kleine website als deze zal het nut beperkt zijn. Maar, zoals Jakob ook aangeeft, er zijn eigenlijk geen nadelen aan het invoegen van de breadcrumbs. De ruimte die ze innemen is zo beperkt, dat er ook grafisch gezien weinig bezwaren zijn.

Kortom: toevoegen aan je site! Belangrijk is daarbij wel dat de structuur van je site al goed in elkaar zit. Dus produkten > meubels > stoelen is logisch en bruikbaar voor een gebruiker. Home > site > items > id4 niet.

3 thoughts on “Breadcrumbs

  1. Breadcrumbs zijn inderdaad handig op grotere website (ik denk aan online catalogussen, knowledge databases, …) maar ik denk, zoals je zelf zegt, niet dat een doorsnee site er veel nut van heeft.

    De meeste websites hebben slechts 1 laag qua navigatie, met daarboven de homepage, en een stap hoger teruggaan is niet moeilijker dan gewoon op de home-link klikken, daar kan niet veel fout gaan.

    Als je echter een diepere hiërarchie hebt, is het makkelijker om verdwaalt te raken, en dan hebben ze inderdaad hun nut.
    Maar soms zie je ook breadcrumbs, waar het gewoon teveel wordt.
    Iets als
    Home > Producten > Vervoer > Wagens > Volkswagen > Golf 4 > Diesel > Specificaties
    vind ik persoonlijk te ver gaan, en dit kom je toch redelijk veel tegen (Volkswagen was gewoon een voorbeeld, ik weet niet op het op hun site zo zit of niet).
    In gevallen als deze vormen de breadcrumbs gewoon een 2e menu, en ga je de gebruiker overstelpen met menu-keuzes, en dus verwarren.

  2. Inderdaad, dat lijkt wat overdreven. Wat ik zelf altijd wel prettig vind, is dat als je ergens dieper in een site terecht komt, je met de breadcrumbs makkelijk naar een hoger niveau kunt gaan. Hoe vaak kom je niet via een zoekmachine ergens terecht, zeg /artikelen/accessibility/bla-bla-bla, en door dan op artikelen of accessibility te klikken in de breadcrumb, kom je direct bij een overzicht van respectievelijk alle artikelen en alle artikelen op accessibility gebied.

    Bij het ontbreken van een breadcrumb probeer ik het wel eens door de URL direct in te typen, maar dan kom ik nog regelmatig 404s tegen.

    Maar, wat ook jouw voorbeeld aangeeft, het werkt alleen als de onderliggende structuur van de site al goed in elkaar zit.

  3. Goed om je te realiseren is dat Windows Vista in allerlei vensters breadcrumbs gebruikt, dus mensen zullen er steeds meer aan wennen.

Comments are closed.